Resepi: Roti Naik
Sudah lama tidak membuat roti. Terasa mahu makan roti pula. Asyik makan kek pun jemu juga. Tekak mahu sesuatu yang lembut dan manis. Tidak mahu roti kormesil, ada perasaan malas untuk membentuk atau mengintikan roti. Lain kali kita buat.
Pada suatu masa, (macam mahu bercerita kisah dogeng pula.. :p) di Facebook sana sini naik kisah roti naik.
Entah apa yang naik saya tidak tahu. Ia roti kosong sahaja, di bakar dalam loyang dan berbentuk seperti susunan bunga. Ketika google-google terjumpa blog http://aziejaya.blogspot.com. Ada resepi Roti naik Pahang. Versi Pahang agaknya, sebab itu namanya begitu dan munkin ada versi lain agaknya. Ada siapa tahu?
Roti ini saya buat dua kali. Kali pertama bakar guna 2 loyang. saiz 8 inci dan 6 inci. Saiz 8 tidak masak di tengah. Munkin kerana terlalu padat dan membakar tidak cukup lama. Oleh itu kena bakar semula. Namun ban yang di tengah sudah tidak seronok untuk dimakan. Mujur ia kelopak bualt-bulat. Kelopak yang tidak masak di tarik buang. Rasa membazir juga walaupun satu biji.
Kali kedua, buat bentuk ban manis dan mufin. Senang untuk dimakan. Makan satu-satu. Yang lain masih cantik tidak rabak kalau tidak habis.
Resepi Roti Naik;
1 biji telur
2 sudu besar susu pekat manis + air = 200ml
3/4 cawan gula
2 sudu kecil ibu roti (bancuh dengan 100 ml air suam)
2 sudu besar + 1 sudu kecil majerin
500 gm tepung gandum
1 sudu besar susu tepung
Cara cara:
- Rendam yis dalam 100ml air suam dengan sedikit gula supaya ianya kembang berbuih. Biarkan sehingga berbuih. ( Kalau tidak berbuih, tandanya yis sudah mati.)
- Satukan bahan bahan kering iaitu tepung, gula dan susu tepung.
- Masukkan bahan bahan cecair iaitu air susu dan telur. Kemudian masukkan yis dan digaul rata hingga menjadi doh. (Tepung sudah tidak melekat-lekat di dinding mangkuk)
- Akhir sekali, masukkan marjerin dan shortening. Uli sehingga lembut dan elastik. Tutup dengan tuala basah atau masuk ke dalam plastik dan biarkan seketika sehingga kembang sekali ganda. Bila telah kembang, tumbuk untuk buang udara di dalamnya. Doh sudah cukup kembang apabila kita cucuk/ tekan dengan jari ia tidak melantun kembali dan berbekas.
- Bahagikan kepada beberapa biji…(maaf saya tidak kira.) Saya timbang 50gram setiap biji. kemudian susun ke dalam loyang yang sudah di minyak.
- Biarkan seketika sehingga doh naik 2kali ganda dan bakar pada suhu 180 darjah celsius selama 20minit.
- Apabila selesai membakar, keluarkan dan sapu dengan mentega.
Kronologi:
Bancuh — Uli hingga elastik (5 – 10minit) — Rehat (25minit – 1jam) — Bentukkan — Rehat (30minit) — Bakar (20minit)
- Bahan-bahan
- Campur bahan basah dan kering.
- Uli sehingga jadi sebiji doh.
- Letak marjerin atau mentega.
- Uji elastik. Doh boleh tarik nipis tanpa koyak.
- Bulatkan letak dalam bekas.
- Masa untuk berehat.
- Sudah cukup naik. Bila cucuk dengan jari ada kesan tenggelam.
- Kasi tumbuk sama dia.
- Bahagikan
- Membola doh.
- Susun.
- Masa untuk naik.
- Selesai bakar sapu dengan mentega.
- Jemput makan.

Edisi 1, bentuk asli Roti naik.

Edisi ke 2

Edisi ke 2, bentuk muffin.
Untuk bentuk seperti muffin, doh diletak ke dalam acuan muffin. Bentuk ban, hanya susun ke atas dulang pembakar.
CSI;
Mudah: Mudah jika ada mesin pengadun. Kalau guna tangan akan mengambil masa lebih panjang.
Rasa: lemak, manis
Tektur: lembut dan gebu. Kulinya garing ketika masih panas.
Rupa: Tiada rupa istimewa namun warnanya yang perang dan berkilat sudah cukup menyelerakan.
Pro: Tidak perlu dibentuk, makan begitu sahaja sudap cukup sedap.
Kon: Proses yang meleret untuk dapat makan Roti.
Adakah saya mahu buat lagi: Ya
Aug 05, 2019 @ 16:41:14
hydrochlorothiazide 12.5 mg tablets
Aug 05, 2019 @ 16:42:08
Bensimon Tennis Stella Colorsole Blue Rubber Vulcanized Textile Fall/Winter 2018 Removable inner sole 176583
Fabiana Filippi roll neck knit top KYEIFUO http://www.jooextensions.com/Donna-Abbigliamento-Maglie/Fabiana-Filippi-roll-neck-knit-top-KYEIFUO-113.html
Aug 05, 2019 @ 17:24:47
[url=http://albendazole200.com/]albendazole[/url]
Aug 05, 2019 @ 17:58:03
Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this article plus the rest of the site is also really good.
Aug 05, 2019 @ 18:09:30
[url=http://vardenafil.run/]vardenafil[/url]
Aug 05, 2019 @ 18:26:54
[url=https://advair500.com/]generic advair[/url]
Aug 05, 2019 @ 18:39:39
adidas neo r?d and hvit uk sko hvit svart new jordan ultra.fly nike free run 3 r?d kvinners
etvessen
Aug 05, 2019 @ 18:52:01
marc jacobs the grind tote bag in stone grey cow leather women bagsmichael kors access mens grayson two tone stainless steel silicone bracelet touchscreen smart watchover the knee kitten heel boots. 1 1 1 2 2 1michael kors blaze pump
c?b? black teleporter ski goggles http://www.amnnewshyd.com/1103/c%c3%a9b%c3%a9-black-teleporter-ski-goggles
Aug 05, 2019 @ 21:07:23
best selling fashion clothes for men nike performance fc barcelona club wear game royal prime redavon disney lion guard backpack and lunch baglyst franco sarto cori peep toe bootie in blackcai fabric tie thong sandals price in india
fake supreme donegal 5 panel depop http://www.mamasdelavidareal.com/tiny/fake-supreme-donegal-5-panel-depop
Aug 05, 2019 @ 21:17:47
[url=http://buycialis.irish/]cialis[/url]
Aug 05, 2019 @ 21:30:00
I’ll immediately grasp your rss as I can’t to find your e-mail subscription hyperlink or
e-newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognise so
that I could subscribe. Thanks.
Aug 05, 2019 @ 21:35:16
I really like what you guys are usually up too.
This kind of clever work and coverage! Keep up the wonderful works guys I’ve added you guys to
my personal blogroll.
Aug 05, 2019 @ 21:37:15
It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
I’ve read this post and if I could I want to suggest you few
interesting things or tips. Maybe you could write next articles referring to this article.
I want to read even more things about it!
Aug 05, 2019 @ 22:37:12
metformin online no prescription
Aug 05, 2019 @ 22:39:43
buy tetracycline online without prescription
Aug 05, 2019 @ 23:23:05
metformin er 1000
Aug 05, 2019 @ 23:28:05
air jordan 4 retro bling 2000 air jordan 136030 111jordan world country national flags white beanie skull cap hatair jordan flight 23 shoes priceshirt to match jordan retro 5 metallic og sneakers. ballers jersey
nwt new so cute 9 12 month blue flower flip flops with stretch back http://www.eazy-tech.com/realistic/nwt-new-so-cute-9-12-month-blue-flower-flip-flops-with-stretch-back
Aug 05, 2019 @ 23:56:28
vardenafil buy online
Aug 06, 2019 @ 00:20:49
buy cialis
Aug 06, 2019 @ 00:35:44
It’s the best time to make some plans for the long
run and it is time to be happy. I have learn this publish and if
I may I wish to suggest you few attention-grabbing things
or tips. Perhaps you can write next articles regarding this article.
I desire to learn even more things approximately it!
Aug 06, 2019 @ 00:43:35
It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
I have read this post and if I could I want to suggest
you few interesting things or suggestions.
Perhaps you can write next articles referring to this article.
I want to read more things about it!
Aug 06, 2019 @ 01:05:40
prednisolone
Aug 06, 2019 @ 03:22:11
atenolol 25 mg
Aug 06, 2019 @ 03:57:24
cheap cialis tretinoin 0.05 cream Hydrochlorothiazide Over The Counter