cupcakes

Projek kek cawan

Projek kek cawan

Tiada istimewanya projek kek cawan kali ini kecuali permintaan flavor coklat tanpa telur dan uniknya minggu ini semua bewarna pink dan unggu. Senang kerja. Layan sahajalah…

Kek cawan untuk Birthday dan hantaran.

Order

 

 

 

Black Forest

Black Forest

Strawberry-Black Cherry Sorbet

Gambar dari http://www.cookingninja.com

Siapa suka kek Black Forest? Angkat tangan.

Secara asasnya Black Forest adalah beberapa lapisan kek sponge coklat (kebiasaanya 3 lapis) dengan ceri hitam dan krim putar. Kek difros dengan krim putar serta dihias dengan ceri merah serta parutan coklat.

Asal usul kek ini datang dari  satu kawasan bernama Black Forest atau dalam bahasa German Schwarzwald pada tahun 1915. Kawasan Black Forest merupakan tempat pengeluaran arak berasaskan ceri. Versi asal kek ini adalah kombinasi ceri yang dimasak, kek coklat, krim dan arak ceri.

Nama lain bagi kek Black Forest : Black Forest gâteau : Schwarzwälder Kirschtorte : Black Forest cherry torte.

 

Rasa, Gabungan rasa coklat yang lemak berkrim bersama masam-masam manis buah ceri. Sedaaap!

Siapa mahu Black Forest boleh order dari kami boleh SMS ke 013 388 7271   

Kek Black Forest- 9 in dia. : RM70  RM60

Kek cawan Black Forest – 2.5in dia. atas : RM70 RM55

 

** Harga tertera sah sehingga Januari 2013.

Menu Baru Red Velvet Cake Cupcakes

Tahun baru menjelma, waktu bercuti sudah berakhir. Banyak kerja yang perlu dilakukan tentang produk dan tentang website. Bnayak yang perlu diperbaiki dan diperbaharui. Namun ia agak sukar untuk dilaksanakan dalam masa yang singkat dengan ada perkara lain yang perlu dilakukan.

Untuk tahun 2011, perkenalkan menu baru Onepiecebakery iaitu Red Velvet, setelah beberapa pelanggan bertanya dan setelah beberapa kali kami cuba membuatnya. Rasanya sedap da digemari oleh pencuba rasa kami.

Apa itu Red Velvet;

Red velvet adalah ‘buttermilk’ kek yang berwarna merah, mengandungi serbuk koko dan pewarna merah. Mahu cuba.. mari tempah dengan kami pada harga istimewa sepanjang bulan Febuari ini.

Kek

K7 – Saiz 7in RM35 RM30 (Saiz 7″ hanya untuk promosi bulan Febuari sahaja)

Red Velvet Cupcake

K9 – Saiz 9in RM70 RM55

Cupcake

Saiz M – RM 55 RM45

Order

Cupcake Tadika Kanak-kanak riang

Assalammualaikum semua.

(Sorok-sorok muka)

Ehem! Ehem!

(Pembaca : Terbatuk-batuk kerana sudah banyak habuk)

*Senyum*

Ya! faham,. Sudah lambat membaharui blog dan berita terkini One Piece Bakery.
Namun saya tidak akan beralah dengan sentiasa berusaha memantapkan input terkini bagi blog dan berita-berita perihal dunia bakeri dan One Piece Bakery khasnya.

Apa yang terbaru?

– Seorang lelaki yang makin mahir melakukan kerja-kerja senitangan halus menghiaskan cupcake dan cake ( Eh! kenapa ada orang yang sedang masuk dalam bakul di situ?)

-Seorang wanita yang ditunggu-tunggu oleh lelaki-yang-makin-mahir itu untuk masuk ke dalam dapur One Piece Bakery.

-Seorang Puteri yang selamat dilahirkan!

*Senyum*

Alhamdulillah. Ahli dapur One Piece Bakery bertambah dengan kehadiran seorang puteri jelita. Waktu ini dia berfungsi sebagai penenang jiwa dan pengubat letih ayah dan ibunya. Nanti saya cerita dalam satu post baru ya!

Post ini ditujukan khas buat pelanggan@kawan@sahabat keras One Piece Bakery, Puan Klyn (Eh! kenapa ada pembaca yang merah-merah telinganya itu *senyum*)

Sebenarnya agak lewat untuk menyiarkan hasil kerja ini, namun saya mesti tunaikan janji. Jadi saya mohon maaf atas kelewatan yang amat sangat ini. InsyaALLAH selepas ini saya rajin memberi maklumbalas.

Projek untuk Anak-anak Riang, bersempana Hari Jadi anak Puan Klyn kita. Ibu anak cemerlang ini mengerahkan ibunya (Puan Klyn) untuk menyediakan 2 sesi kek bersempena hari lahirnya. Nama anak hebat ini Sorfina.

Pertama beliau mahu cupcake buat dia dan teman-teman setaskanya. Inilah hasilnya, cupcake di bawah kategori Simple Cupake.

[singlepic id=225 w=320 h=240 float=center]

Sebagai Extra, ibunya memilih kotak cupcake Window Box

[singlepic id=226 w=320 h=240 mode=web20 float=center]

Detail:

S36 (size Small 36pcs sekotak)
Window Box

Ini baru Bahagian 1 sesi hari lahirnya.
Bahagian kedua waktu petangnya pula, untuk disambut bersama rakan-rakan dirumah ‘babysitter’ mereka. Kek ini mahu bertemakan Puteri dan merah jambu.

Inilah hasilnya (itu hasil kerja tangan orang-lelaki-yang-makin-mahir <–Konon!)

[singlepic id=227 w=320 h=240 float=center]

Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar hari itu.

Tunggu post terkini dari saya. Banyak yang hendak dikongsikan. Baiklah, saya mahu berkemas.

(Pembaca: beredar sambil batuk-batuk…uhuk..uhuk..)

Handy Manny Cake and Cupcakes

Assalammualaikum and Hi to all,

Wheww! what a long long time to update again my blog. There is a lot actually going on here in OnePieceBakery Land of cake creation Open-mouthed smile.

Let me see where should I start first? Oh well, let start with this statement then “Ada orang, blognya tiada post yang baru. Penat masuk sahaja” (Translate : “There is this guy and a blog but no update.Wasting my time checking it”).

Sound harsh eh?. Can’t agree more. It’s true what most of my bloggers friends said,

“Anyone can create a blog but can you maintain and keep up with the updates?”

Why having a blog then in the first place? One might ask.
Because blog keep us connect with all the friends and fans who always be there as an X factor that drive where we are now, and to this answer, I have made a promise that from now on I will with all my effort to updating this blog and share all the stuff that we want to share with you guys.
(Oh Mighty ALLAH, give me the strength to sharing and caring).

Opss, here I go again (hajar will scold me everytime I start writing a post, “Mahu tulis novel ke?”). Lets not be sidetrack from the main title of this post. I guess I will share 2-3 good news on the next post (yeah, keeping up with the blogging update hehehe).

Hajar are on leave currently, she are not going anywhere by the way. Just having a few months of not playing with her beloved cakes,cupcakes,flour,etc. Once in a sunny days she still came to the kitchen and start experimenting some recipe, and when this happen, we are so happy! (it’s when we can taste all this new pastry stuff. YUMMY!)

By not having Hajar in the kitchen, it leave me alone then to take and do all the order (ehem! I can baking and design too Winking smile ). Recently I got a repeat order from Puan Eita. We did her Thomas the train cake if I still remember, and this time she ask us to make for her boy the Handy Manny cake and cupcakes. Cartoon is one theme that I enjoy most in design it (no wonder my aunt still yelling at me untill today “Sudah tua ada anak dua pun masih tengok kartun? ).

We take the job and this is the outcome. Enjoy!

handy-manny-cake

Handy Manny Cake | 1Kg

handy-manny-cupcakes

Handy Manny Cupcake | M25

Wedding cake @ kek kahwin diambang 2010

Sedar tak sedar dah masuk tahun 2010 dan dah berbulan lamanya blog ini berhenti, ramai yang tertanya-tanya hasil kerja terbaru. Bila terhenti aktiviti mengupdate seolah-olah tiada aktiviti di One Piece Bakery, bukan berhenti/ tutup kedai cuma terlalu kurang masa untuk mengupdate cerita disini. Minta maaf pada yang tertunggu-tunggu.Menjelang Raya Aidiladha 2009 yang lalu, One Piece Bakery tak putus-putus menerima tempahan untuk hantaran dan majlis perkahwinan diikuti dengan tempahan untuk hari lahir.. Alhamdullilah, syukur.

Beberapa gambar tempahan kahwin di penghujung 2009 tetapi sebelum itu,Cupcake untuk En. Mohd Rizwadie di Seremban2 daripada Cik Nik Rabihah di Kuantan sempena Tahun 2010. Cupcake coklat size M25, Tema – merah, putih dan hitam.Maaf ya Cik Nik Rabihah lambat post gambar ni.

Nik Rabihan to Mod Rizwadie

Nik Rabihan to Mod Rizwadie

……………………………………………………..

CODE: WSB 01

Pn.Zuwaidah

Wedding Cake:  PN. Zuwaidah untuk anak saudara beliau. Coklat cake, size 11″ – 7″  square dan tinggi dalam 6″. Tema color Terima kasih Pn. Zuwaidah atas tempahan dan cadangan tempoh hari.

……………………………………………………..

CODE: WCC B05

Pn. Khairuni

wedding cake

wedding cupcake

Cupcake tower

Tower Cupcake: Order dari Pn.Runi bagi pihak bosnya, majlis bertempat di Dewan Sentul. Top cake saiz 6″ dan cupcake size Large 100pcs.

wedding cake

wedding cupcake

Cupcake tower

Sweet design

Erra fazira

AJL2009

Siti Nurhaliza

wedding cake

wedding cupcake

Cupcake tower

Sweet design

Erra fazira

AJL2009

Siti Nurhaliza

……………………………………………………

CODE: WCF 03

Wedding Pn.Emi Safwani & En.Khairul Azhari

CODE: WCF 03

CODE: WCF 03

Kek ini ditempah oleh Pn. Ida Suriani bagi pihak adiknya Pn. Imi Safwani, majlis berlokasi di Bangi Golf Resort. Kek coklat dan Kek lobak (atas) bersaiz 12″- 9″ – 6″. Hiasan Fondant.

wedding cake

wedding cupcake

Cupcake tower

Sweet design

……………………………………………………

wedding-cake-3st-3

Pn.Diana

wedding cupcake

Cupc

Kek Kahwin untuk Pn. Diana yang berlangsung di Jelebu. Kek Chocolate bersaiz 11″- 7″ – 4″ di     hias menggunakan Fondant serta royal ising.


Untuk gambar -gambar lain klik disini.


Football @ Bola Sepak

Sedar tak sedar Syawal dah berakhir… Tempahan kek dan cupcake kembali dibuat seperti biasa. Perancangan yang dibuat untuk bulan syawal tak dapat dilaksanakan kerana tempahan telah dipenuhi untuk tempahan birthday dan kahwin selain onepiece pun nak beraya.

Seperti tahun-tahun sudah Bola menjadi tema wajib untuk Birthday bagi lelaki, terutama bila musimnye menjelang. Kami bukan peminat bola tau-tau Onepiece telah dibanjiri tempahan bertemakan bola. Ini tandanya musim bola dah tiba…agaknya masa pots ni keuar dah berakhir kot.. Rata-rata pasukan bola dari luar MU, Chelsea, Liverpool…barang kali peminat sukan Malaysia ni tak minat dengan liga sendiri. Kenapa ye.. permainan malaysia ni tak cukup bagus ke?

Customize

Customize

customize

customize

More picture

CAKES

CUPCAKES

Cowboy dan PD

Theme birthday- Cowboy, dari anak-anak buat bapa tercinta. Lokasi di PD. Cake Size 8″ flavor; Chocolate cake, layer dengan chocolate ganache. Topper; Butter cream.  1Set cupcake M25-Chocolate. Cake dan cupcake dihantar ke rumah keluarga Ieqa (baru teringat nama client… :P).

Seawal pagi.. kami bertolak dari seremban pukul 6pagi… dengan hajat boleh mandi manda. Jalan kerumah Ieqa ni agak trick sket.., ditambah dengan keadaan gelap dan hujan lebat.. oleh yang demikian kami tersasar sampai kesempadan N9-Melaka. Telipon2.. cari2 direction ..akhirnya sampai juga.

Hujan masih turun renyai2 anak2 agak kecewa sebab macam takde harapan nak turun ke Pantai. Selepas Breakfast.. alhamdullillah hujan dah berhenti. Apalagi dengan mata yang bersinar2 jiwa yang membara mereka turun ke pantai..  Tapi mamanye.. mata kian layu.. dan Zzzzz… sepanjang pagi yang nyaman tu.

cowboy-cake-021

Dan juga cupcake….

cowboy1cowboy31cowboy4cowboy5