bakery news

Cupcake Tadika Kanak-kanak riang

Assalammualaikum semua.

(Sorok-sorok muka)

Ehem! Ehem!

(Pembaca : Terbatuk-batuk kerana sudah banyak habuk)

*Senyum*

Ya! faham,. Sudah lambat membaharui blog dan berita terkini One Piece Bakery.
Namun saya tidak akan beralah dengan sentiasa berusaha memantapkan input terkini bagi blog dan berita-berita perihal dunia bakeri dan One Piece Bakery khasnya.

Apa yang terbaru?

– Seorang lelaki yang makin mahir melakukan kerja-kerja senitangan halus menghiaskan cupcake dan cake ( Eh! kenapa ada orang yang sedang masuk dalam bakul di situ?)

-Seorang wanita yang ditunggu-tunggu oleh lelaki-yang-makin-mahir itu untuk masuk ke dalam dapur One Piece Bakery.

-Seorang Puteri yang selamat dilahirkan!

*Senyum*

Alhamdulillah. Ahli dapur One Piece Bakery bertambah dengan kehadiran seorang puteri jelita. Waktu ini dia berfungsi sebagai penenang jiwa dan pengubat letih ayah dan ibunya. Nanti saya cerita dalam satu post baru ya!

Post ini ditujukan khas buat pelanggan@kawan@sahabat keras One Piece Bakery, Puan Klyn (Eh! kenapa ada pembaca yang merah-merah telinganya itu *senyum*)

Sebenarnya agak lewat untuk menyiarkan hasil kerja ini, namun saya mesti tunaikan janji. Jadi saya mohon maaf atas kelewatan yang amat sangat ini. InsyaALLAH selepas ini saya rajin memberi maklumbalas.

Projek untuk Anak-anak Riang, bersempana Hari Jadi anak Puan Klyn kita. Ibu anak cemerlang ini mengerahkan ibunya (Puan Klyn) untuk menyediakan 2 sesi kek bersempena hari lahirnya. Nama anak hebat ini Sorfina.

Pertama beliau mahu cupcake buat dia dan teman-teman setaskanya. Inilah hasilnya, cupcake di bawah kategori Simple Cupake.

[singlepic id=225 w=320 h=240 float=center]

Sebagai Extra, ibunya memilih kotak cupcake Window Box

[singlepic id=226 w=320 h=240 mode=web20 float=center]

Detail:

S36 (size Small 36pcs sekotak)
Window Box

Ini baru Bahagian 1 sesi hari lahirnya.
Bahagian kedua waktu petangnya pula, untuk disambut bersama rakan-rakan dirumah ‘babysitter’ mereka. Kek ini mahu bertemakan Puteri dan merah jambu.

Inilah hasilnya (itu hasil kerja tangan orang-lelaki-yang-makin-mahir <–Konon!)

[singlepic id=227 w=320 h=240 float=center]

Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar hari itu.

Tunggu post terkini dari saya. Banyak yang hendak dikongsikan. Baiklah, saya mahu berkemas.

(Pembaca: beredar sambil batuk-batuk…uhuk..uhuk..)

Handy Manny Cake and Cupcakes

Assalammualaikum and Hi to all,

Wheww! what a long long time to update again my blog. There is a lot actually going on here in OnePieceBakery Land of cake creation Open-mouthed smile.

Let me see where should I start first? Oh well, let start with this statement then “Ada orang, blognya tiada post yang baru. Penat masuk sahaja” (Translate : “There is this guy and a blog but no update.Wasting my time checking it”).

Sound harsh eh?. Can’t agree more. It’s true what most of my bloggers friends said,

“Anyone can create a blog but can you maintain and keep up with the updates?”

Why having a blog then in the first place? One might ask.
Because blog keep us connect with all the friends and fans who always be there as an X factor that drive where we are now, and to this answer, I have made a promise that from now on I will with all my effort to updating this blog and share all the stuff that we want to share with you guys.
(Oh Mighty ALLAH, give me the strength to sharing and caring).

Opss, here I go again (hajar will scold me everytime I start writing a post, “Mahu tulis novel ke?”). Lets not be sidetrack from the main title of this post. I guess I will share 2-3 good news on the next post (yeah, keeping up with the blogging update hehehe).

Hajar are on leave currently, she are not going anywhere by the way. Just having a few months of not playing with her beloved cakes,cupcakes,flour,etc. Once in a sunny days she still came to the kitchen and start experimenting some recipe, and when this happen, we are so happy! (it’s when we can taste all this new pastry stuff. YUMMY!)

By not having Hajar in the kitchen, it leave me alone then to take and do all the order (ehem! I can baking and design too Winking smile ). Recently I got a repeat order from Puan Eita. We did her Thomas the train cake if I still remember, and this time she ask us to make for her boy the Handy Manny cake and cupcakes. Cartoon is one theme that I enjoy most in design it (no wonder my aunt still yelling at me untill today “Sudah tua ada anak dua pun masih tengok kartun? ).

We take the job and this is the outcome. Enjoy!

handy-manny-cake

Handy Manny Cake | 1Kg

handy-manny-cupcakes

Handy Manny Cupcake | M25

January

Assalamualaikum & salam sejahtera.

Kesibukan penghujung 2009 masih lagi terasa, rezeki alhamdulillah masih tidak putus menjengah tahun 2010. Musim kenduri bagai masih tidak berakhir. Nampaknya tahun ini kenduri bukan hanya di musim cuti sekolah. Tempahan untuk hantaran atau kek perkahwinan dibuka awal supaya kami boleh menjadualkan kerja-kerja kami, Jadi kepada yang bakal menjadi pengantin dan berhajat mendapat perkhidmatan kami sila buat tempahan secepat munkin terutamanya jika majlis jatuh dimusim cuti sekolah. hemm.. takut kecewa nanti, kami pun tidak suka hendak menolak tempahan.

Sebahagian tempahan bulan januari :- (alamak!! ini bulan febuary ..hoho)

KPJ-Seremban

KPJ Specialist Hospital Seremban

Kek sempena 5th Baby Anniversary, KPJ seremban specialist

Kek bersaiz : 12 inci x 24 inci.

Terima kasih kepada Cik Mimi yangg menempah dengan kami.

Cupcake

Anniversary    Baby Anniversary celebration

KPJ Specialist KPJ Hospital KPJ Seremban

Code: CCS 021 Ladybird-&-friend

Cupcake untuk KPJ seremban : Set S36 x 3set.

Cupcake ini untuk majlis yang sama iaitu 5th Baby Anniversary, KPJ Seremban Specialist.

pcake

Anniversary    Baby Anniversary celebration

KPJ Specialist KPJ Hospital KPJ Seremban

Anniversary celebration                KPJ Specialist                   KPJ Hospital                        KPJ Seremban

Code: HBC 08

Abby & Sahrol

Kek hantaran Cik Abby kepada Encik Sahrol. Selamat bertunang.

Saiz: 9 inci

Ising: Buttercream + Bunga sugar paste

Cake: Sponge layer blueberry filling.


Hantaran bertunang hantaran kahwin kek Onepiecebakery cupcake

Hantaran bertunang hantaran kahwin kek Onepiecebakery cupcake


Ha

Code: HBC 07

Sahrol & Abby

Kek hantaran Encik Sahrol kepada Cik Abby. Selamat bertunang.

Saiz: 9 inci

Ising: Buttercream + Bunga sugar paste

Cake: Sponge layer Chocolate cream.

Gambar seterusnya boleh dilihat didalam Galery kami                                         GALERY

Busy week…

Salam hari Isnin. Telah berlalu minggu yang begitu sibuk, dengan tempahan, dengan Hari Peladang (walaupun tak involve totally), Dengan tetamu yang datang, Aktiviti harian yang sedia ada…. rasa cam nak minta cuti pula. Kalau ada majikan dah lama apply cuti emergency/MC sehari dua. Terutama bila muncul hari Isnin, rasa panjang list kerja yang kena buat … apatah lagi kerja-kerja yang gagal disiapkan minggu lepas.

Mari lihat beberapa kerja sepanjang minggu ni.. 2 biji cake fondant size 6″ dia. tinggi dalam 7″ (1 pink purple dan satu lagi brown dan 1 set cupcake size Large. Theme color pink purple.

cake-hataran-dropflower-02.jpg

CODE:CH 06

Tempahan dibuat oleh Ida dan Mus. Design ni dibawa sendiri oleh Ida bukan original dari Onepiecebakery, pun bengitu design ni tidak la 100% duplicate.

Bunga “handmade”, ambil masa lebih dari 1 hari mengadap untuk buat 2 set bunga ni belum lagi baking dan dekorasi. Nak tercabut pinggang dibuatnye.. Kalau beli kan senang.. kan, kan. Disebabkan psangan ni sehati sejiwa , dari lebih dari sepuluh yang dibawa, akhirnya design yang dipersetujui hampir sama..tukar warna je. Apa pun “Selamat Pengantin Baru, Ida & Mus”

CODE: CCH O6

CODE: CCH O6

Selebihnya cupcake untuk birthday dan 1 jenis Pineapple cupcake dengan topper Pineapple mousseline. Cupcake pineapple ni dibuat khas untuk Gerai Lembaga Nanas Malaysia di Pameran Hari Peladang. Pineapple cupcake dibuka untuk tempahan tapi tak sesuai untuk fancy decoration kerana toppernya tak cantik untuk diwarnakan. Cukuplah yang ni je..dah tak larat dah..

hantaran-cupcake-roses.jpg

CODE: CCH 10

love-elmo-cupcake-birthday

CODE: CCB 001



Simple rossete

CODE: CCS 001

CODE:CCB 002

CODE:CCB 002

pineapple-cupcake

pineapple-cupcake

Hello World!OnePieceBakery.com is here.

Bismillahhirahmannirrahim..

Assalamualaikum and a very good evening to all.
After a long battle this month, finally I managed to complete up to 80% of this website. I decided to open up this website even though there is still major and minor works to be done around this website.One big reason for this is because we (me and my wife) really really miss our reader,viewer and clients. It’s true, that I personally think OnePieceBakery won’t be at this rate if there is no supporter from the clients, friend and comment from the readers.

The old free website that we created long time ago, still keep on bringing traffic and business until this date. Eventhough we haven’t updated it for ages :). The website will soon be close for certain reason that we won’t continued using their services anymore.

Orait guys, now for the fast content of this first post. First of all, I would like to remind you that ‘yes, there will be a lot of grammatical error’ for this I apologized if it hurt your eyes :D. I’m still learning and will continued learning in writing. This website (especially the blog part) will be done in dwi-language style.  As Hajar prefer it to be written in Bahasa Malaysia (so that she can easily enjoying the sharing session with you guys), I  on the other hand feel that we still need the content to be in English medium (some post off course) so that we can communicate with a bigger community in this bakery and pastry world. What do you guys think about it?.

I’m not going to mumbling long on this first post. Just asking a little favor here, please feel free to explore our pre-constructed website and come here put a comment on what you guys think about it,what do you want to see. Any comment and suggestion will be read personally by us. We really really need your input, it really make us  here feel alive. This is also part of our ‘Testing and Commissioning’  stage.

I guess that will be all. I can’t wait to start posting and share the latest cakes and cupcakes works we have been working on since the last of March (yes, there is a lot lot new design coming actually). Ok ..do jot some comment down :).